Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Ciastka rumowe

Ciasto:
8 jajek
15 dag mÄ?ki krupczatki
15 dag cukru
1 ??y??eczka proszku do pieczenia
2 ??y??ki kakao
1,5 dag cukru waniliowego
s??l

do przygotowania formy:
2 ??y??ki margaryny,
2 ??y??ki bu??ki tartej

krem:
25 dag mas??a
2 jajka
4 ??y??ki cukru
1,5 dag cukru waniliowego
75 ml rumu

poncz:
75 ml rumu
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

polewa:
10 ??y??ek cukru
2 ??y??ki kakao
12 dag margaryny
10 kostek czekolady
Przygotowanie ciasta: Jajka umyÄ?, oddzieliÄ? ??????tka od bia??ek. Bia??ka ubiÄ? ze szczyptÄ? soli oraz 8 ??y??kami wody na pianÄ?. Do piany, nadal ubijajÄ?c, dodawaÄ? po ??????tku, ??y??ce cukru oraz cukier waniliowy a?? masa bÄ?dzie sztywna. MÄ?kÄ?, kakao i proszek do pieczenia przesiaÄ?, dodaÄ? do ubitej masy i delikatnie wymieszaÄ?. FormÄ? do pieczenia (25 x 35 cm) wy??o??yÄ? papierem, a papier wysmarowaÄ? margarynÄ? i wysypaÄ? bu??kÄ? tartÄ?. Ciasto wlaÄ? do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. FormÄ? z upieczonym ciastem wyjÄ?Ä? z piekarnika, po??o??yÄ? do g??ry dnem na czystej ??ciereczce i zostawiÄ? do wystygniÄ?cia. NastÄ?pnie odwr??ciÄ? jÄ?, okroiÄ? no??em boki ciasta, wyjÄ?Ä? ciasto z formy i zdjÄ?Ä? papier. PrzekroiÄ? placek na p????. Przygotowanie ponczu: Po??Ä?czyÄ? esencjÄ? herbacianÄ? z rumem, tak aby ponczu by??o 1/2 szklanki. NasÄ?czyÄ? nim po??owÄ? placka, zu??ywajÄ?c do tego po??owÄ? ponczu. ResztÄ? ponczu nasÄ?czyÄ? drugÄ? po??owÄ? placka. Przygotowanie polewy: MargarynÄ?, cukier, 6 ??y??ek wody po??Ä?czyÄ? w garnku i zagotowaÄ?, stale mieszajÄ?c. ZdjÄ?Ä? z ognia, dodaÄ? pokruszonÄ? czekoladÄ? i nadal mieszaÄ?, a?? czekolada rozpu??ci siÄ? i powstanie jednolita masa. Przygotowanie kremu: Mas??o utrzeÄ? na puch. Jajka ubiÄ? z cukrem na gÄ?stÄ? masÄ? i po??Ä?czyÄ? z mas??em. DodaÄ? rum, cukier waniliowy i utrzeÄ? na g??adki krem. Od??o??yÄ? 3 ??y??ki kremu, a pozosta??ym kremem posmarowaÄ? bardziej nasÄ?czonÄ? po????wkÄ? placka. Na niej po??o??yÄ? drugÄ? po????wkÄ?, cienko posmarowaÄ? jÄ? od??o??onym kremem i polaÄ? ostudzonÄ? polewÄ? czekoladowÄ?. Ciasto wstawiÄ? na 1 godzinÄ? do lod??wki. KroiÄ? na kwadraty i ka??dy z nich dekorowaÄ? bitÄ? ??mietanÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design