Sk??adniki ciasta:
45 dag mÄ?ki,
10 dag cukru,
10 dag smalcu,
2 jaja,
1/4 l mleka,
2 1/2 dag dro??d??y,
1 paczka cukru waniliowego,
s??l.
Sk??adniki nadzienia :
30 dag bia??ego sera,
1 jajo,
10 dag cukru. |
PrzygotowaÄ? rozczyn dro??d??owy i pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?ty rozczyn, jaja utarte z cukrem i szczyptÄ? soli dodaÄ? do mÄ?ki i zarobiÄ? ciasto mlekiem. Gdy sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, dodawaÄ? ciep??y t??uszcz i wyrabiaÄ? ciasto tak d??ugo, a?? stanie siÄ? pulchne, g??adkie, l??niÄ?ce i zacznie odstawaÄ? od rÄ?ki. Wyrobione ciasto postawiÄ? w ciep??ym miejscu do wyro??niÄ?cia. NastÄ?pnie rozwa??kowaÄ? na placek o kszta??cie prostokÄ?ta, smarowaÄ? nadzieniem (utarty twar??g wymieszany z cukrem i jajem), zawinÄ?Ä? brzegi i pokrajaÄ? placek no??em na prostokÄ?tne bu??eczki. PosmarowaÄ? je po wierzchu jajem i postawiÄ? w ciep??ym miejscu do wyro??niÄ?cia. Piec na z??oty kolor.
|