Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
CHA?A DRO??D??OWA

1 1/2 kg mÄ?ki pszennej,
12 dag cukru,
1/2 szklanki stopionego mas??a,
4 jaja,
3/4 I mleka,
3 dag dro??d??y,
sk??rka z po??owy cytryny,
s??l.
ZrobiÄ? rozczyn z po??owy ilo??ci letniego mleka, 1/3 czÄ???ci mÄ?ki i dro??d??y roztartych z ??y??eczkÄ? cukru i solÄ?. Rozczyn postawiÄ? w ciep??ym miejscu na 1 godzinÄ?. ??????tka utrzeÄ? z cukrem, dodaÄ? rozczyn, resztÄ? mÄ?ki i mleka i ca??o??Ä? dok??adnie wyrobiÄ?. Na ko??cu dodaÄ? letnie, stopione i sklarowane mas??o, pianÄ? z bia??ek oraz otartÄ? sk??rkÄ? cytrynowÄ?. Powt??rnie postawiÄ? ciasto w ciep??ym miejscu na 1 godzinÄ?. StolnicÄ? posypaÄ? mÄ?kÄ? i podzieliÄ? ciasto na 5 r??wnych czÄ???ci. Z ka??dej czÄ???ci utoczyÄ? zwÄ???ony na ko??cach wa??ek i uple??Ä? z nich cha??Ä?. Po upieczeniu uformowaÄ? cha??Ä? rÄ?kami na wypuk??o, nakryÄ? i pozostawiÄ? w ciep??ym miejscu prze oko??o 30 minut. Gdy cha??a podro??nie, posmarowaÄ? po wierzchu stopionym mas??em, posypaÄ? cukrem lub makiem, w??o??yÄ? na blachÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ? i wstawiÄ? do piekarnika na 60-75 minut. Z podanych ilo??ci sk??adnik??w mo??na zrobiÄ? dwie mniejsze cha??y lub jednÄ? du??Ä?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design