0,5 kg mÄ?ki pszennej,
20 dag cukru,
15 dag mas??a,
3 jaja,
1/4 I mleka,
3 dag dro??d??y.
Sk??adniki nadzienia :
0,5 kg maku,
5 dag rodzynk??w,
2 dag sk??rki pomara??czowej sma??onej,
1 olejek migda??owy,
2 jaja,
20 dag cukru,
10 dag mas??a. |
Mak moczyÄ? w wodzie oko??o 12 godzin. Odcedzony wrzuciÄ? na kilka minut do gotujÄ?cej siÄ? wody, osÄ?czyÄ? i dwukrotnie zmieliÄ?. Do rondla w??o??yÄ? mas??o, mak, rodzynki, drobno pokrajanÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ? i sma??yÄ? przez kilka minut ciÄ?gle mieszajÄ?c. Po ostygniÄ?ciu, wbiÄ? jaja, wsypaÄ? cukier i wymieszaÄ?, dodajÄ?c olejek. ResztÄ? mas??a utrzeÄ? na pianÄ?, dodaÄ? cukier, jaja i dro??d??e uprzednio rozrobione w mleku. Gdy masa jest dobrze wyrobiona, wsypaÄ? mÄ?kÄ? i wyrobiÄ? ciasto. NakryÄ? i pozostawiÄ? w ciep??ym miejscu do wyro??niÄ?cia. StolnicÄ? posypaÄ? mÄ?kÄ?, wy??o??yÄ? po??owÄ? ciasta, rozp??aszczyÄ? wa??kiem na grubo??Ä? 1 cm i posmarowaÄ? bia??kiem. NastÄ?pnie wy??o??yÄ? po??owÄ? maku, posmarowaÄ? bia??kiem i zwinÄ?Ä? ciasno, podwijajÄ?c brzeg placka i oba ko??ce pod sp??d strucli. Z druga po??owÄ? ciasta i maku postÄ?piÄ? tak samo. Strucle u??o??yÄ? na nat??uszczonej blasze, przedzieliÄ? nat??uszczonym papierem i pozostawiÄ? w ciep??ym miejscu. Gdy podrosnÄ?, posmarowaÄ? z wierzchu stopionym mas??em i piec ok. 40 minut. Przy ko??cu pieczenia zwiÄ?kszyÄ? temperaturÄ? piekarnika, by strucle ??adnie siÄ? przyrumieni??y.
|