0,5 kg maki pszennej,
15 dag cukru,
5 dag miodu,
2 jaja,
Ä?wierÄ? ??y??eczki sody oczyszczonej,
1 ??y??eczka amoniaku (wÄ?glanu amonowego),
1 ??y??eczka korzeni,
p???? szklanki karmelu (z 5 dag cukru). |
Mi??d z cukrem rozpu??ciÄ? i po zagotowaniu dodaÄ? karmel, ut??uczone korzenie, sodÄ? i amoniak (rozpuszczone) i jaja. CiÄ?gle mieszajÄ?c dodawaÄ? mÄ?kÄ?. Ciasto po dok??adnym wyrobieniu wystawiÄ? na p???? godziny do ch??odnego miejsca. BlachÄ? posmarowaÄ? t??uszczem. Ciasto rozwa??kowaÄ? na grubo??Ä? 1/2 cm. WykrawaÄ? ma??e okrÄ?g??e pierniczki, uk??adaÄ? na blasze w pewnych odstÄ?pach i piec ok. 15 minut. Ca??uski mo??na polewaÄ? dowolnÄ? polewÄ? lub lukrem.
|