Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Strucla z makiem I


Rozczyn i ciasto:
3 dag dro??d??y
cukier
mleko
50 dag mÄ?ki
7 dag cukru
1 jajo
1 szklanka mleka
7 dag t??uszczu (smalcu i margaryny)
Nadzienie:
30 dag maku
wrzÄ?ca woda
15 dag cukru
olejek migda??owy do smaku
(sk??rka cytrynowa)
3 dag mas??a
(5 dag rodzynk??w)
2 bia??ka
mas??o do smarowania formy
Mak sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? i pozostawiÄ? w wodzie; gdy mak rozciera siÄ? w palcach, odcedziÄ? go i pozostawiÄ? na noc na sicie do osÄ?czenia, nazajutrz przemleÄ? 3 razy w maszynce z gÄ?stym sitkiem. DodaÄ? wszystkie sk??adniki do smaku, wymieszaÄ? je. PrzygotowaÄ? ciasto jak na bu??eczki, pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?te ciasto podzieliÄ? na dwie czÄ???ci; ciasto wywa??kowaÄ? nadajÄ?c mu kszta??t prostokÄ?ta. Na ciasto wy??o??yÄ? po??owÄ? maku, nadzienie rozsmarowaÄ? r??wno, zwinÄ?Ä? struclÄ? ciasno w wa??ek; zako??czenie ciasta z obu bok??w zawinÄ?Ä? do ??rodka. StruclÄ? wy??o??yÄ? do wysmarowanej formy (najlepiej wÄ?skiej i d??ugiej jak na keks lub piernik), postawiÄ? do wyro??niÄ?cia; uformowaÄ? drugÄ? struclÄ? z drugiej po??owy ciasta i maku. Gdy ciasta w formach przybÄ?dzie jeszcze raz tyle, wstawiÄ? do dobrze ogrzanego pieca, upiec (45 min.). Ciasto po wyjÄ?ciu z piekarnika pozostawiÄ? do przestygniÄ?cia w formie, ostro??nie wyjÄ?Ä? i ostudziÄ? oparte p???? le??Ä?co o brzeg stolnicy dla szybszego ostudzenia, aby nie podesz??o parÄ?. Po wierzchu mo??na polukrowaÄ? lub posypaÄ? cukrem. PodawaÄ? nastÄ?pnego dnia.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design