1/2 kg sparzonych zmielonych migda????w,
75 dag cukru,
3 jaja,
4 du??e pomara??cze,
op??atki.
Sk??adniki poIewy :
25 dag cukru,
sok z 1 cytryny,
1 szklanka wody. |
Na gÄ?stym syropie z 1/2 kg cukru zasma??yÄ? migda??y, nastÄ?pnie odstawiÄ? i przestudziÄ?. WbiÄ? ??????tka, utrzeÄ? masÄ?, wmieszaÄ? pianÄ? z bia??ek. Upiec na op??atkach 2 krÄ???ki. R??wnocze??nie obgotowaÄ? pomara??cze, zmieniajÄ?c kilka razy wodÄ? w celu usuniÄ?cia goryczy. WyjÄ?Ä? z wody, ostudzone pomara??cze pokrajaÄ? w cienkie plastry, posypaÄ? resztÄ? cukru i sma??yÄ? tak d??ugo, by by??y prawie suche. Prze??o??yÄ? krÄ???ki masÄ? pomara??czowÄ? i polaÄ? polewÄ? cytrynowÄ?.
PrzyrzÄ?dzanie poIewy. UgotowaÄ? syrop z cukru i wody no nitkÄ? dodaÄ? sok z cytryny, przestudziÄ?, po czym wyrabiaÄ? do czasu, a?? zgÄ?stnieje.
|