Sk??adniki ciasta :
25 dag mÄ?ki pszennej,
25 dag cukru,
25 dag mas??a,
12 jaj.
Sk??adniki kremu:
12 ??????tek,
20 dag cukru,
25 dag mas??a,
p???? szklanki mocnego naparu z kawy.
Do ozdoby:
orzechy,
cukierki. |
6 ??????tek, 6 jaj i cukier ubijaÄ? na gorÄ?co do bia??o??ci i zgÄ?stnienia, nastÄ?pnie dodaÄ? mÄ?kÄ?, ubite na pianÄ? bia??ka, roztopione mas??o. Ciasto wymieszaÄ? i w??o??yÄ? do tortownicy. Piec ok. 1 godziny. NastÄ?pnego dnia przekroiÄ? ciasto na cztery warstwy, prze??o??yÄ? je kremem, posmarowaÄ? kremem wierzch i boki tortu. UdekorowaÄ? cukierkami i pokrajanym? orzechami.
PrzyrzÄ?dzanie kremu. UbijaÄ? ??????tka z cukrem i czarnÄ? kawÄ? na gorÄ?co, a?? do zgÄ?stnienia. UtrzeÄ? mas??o do bia??o??ci i zmieszaÄ? z ostudzonÄ? masÄ?, dodajÄ?c jÄ? stopniowo.
|