Sk??adniki ciasta:
35 dag mÄ?ki,
10 dag cukru,
10 dag mas??a,
2 jaja,
0,5 I mleka,
1 paczka proszku do pieczenia.
Sk??adniki nadzienia :
15 dag konfitury z malin,
10 dag bia??ego chleba wysuszonego, ut??uczonego i przesianego,
5 dag margaryny,
p???? szklanki wody,
1 olejek rumowy,
1 paczka cukru waniliowego.
Sk??adniki lukru :
15 dag cukru pudru,
2 ??y??ki wody,
1 olejek rumowy.
Do ozdoby :
posiekane orzechy lub migda??y. |
UtrzeÄ? na pianÄ? mas??o, jaja i cukier, stopniowo dodawaÄ? przesianÄ? mÄ?kÄ? zmieszanÄ? z proszkiem do pieczenia oraz mleko; masÄ? dobrze ubiÄ?. Nape??niÄ? niÄ? formÄ? wysmarowanÄ? t??uszczem i piec w gorÄ?cym piekarniku. Ostudzony sp??d przekroiÄ? na dwie warstwy jednakowej grubo??ci.
PrzyrzÄ?dzanie nadzienia. MargarynÄ? i cukier waniliowy utrzeÄ? na pianÄ?, mieszajÄ?c dodaÄ? mÄ?kÄ? chlebowÄ?, konfiturÄ?, wodÄ? i olejek rumowy. MasÄ? prze??o??yÄ? warstwy ciasta i posmarowaÄ? boki tortu. Wierzch pokryÄ? lukrem (cukier puder zmieszaÄ? z wodÄ? i olejkiem rumowym na g??adkÄ?, gÄ?stÄ? masÄ?). Brzeg posypaÄ? posiekanymi orzechami zrumienionymi uprzednio na z??oty kolor.
|