Sk??adniki ciasta :
12 dag mÄ?ki,
5 dag cukru,
5 dag mas??a,
p???? paczki proszku do pieczenia,
1 jajo,
7 ??y??ek mleka.
Sk??adniki nadzienia :
12 dag posiekanych orzech??w,
5 dag mÄ?ki ziemniaczanej,
10 dag cukru,
2 bia??ka
2 ??y??ki mleka,
1 paczka cukru waniliowego,
1 paczka proszku do pieczenia,
5 dag rodzynk??w. |
UtrzeÄ? mas??o, jajo i cukier na pianÄ?; mieszajÄ?c dodaÄ? przesianÄ? mÄ?kÄ? zmieszanÄ? z proszkiem do pieczenia i dolewajÄ?c mleko wyrobiÄ? wszystko na lu??ne ciasto. W??o??yÄ? do tortownicy wysmarowanej t??uszczem.
PrzyrzÄ?dzanie nadzienia. ZmieszaÄ? drobno posiekane orzechy, cukier, cukier waniliowy, mÄ?kÄ?, mleko i bia??ka i gotowaÄ? na s??abym ogniu tak d??ugo a?? masa bÄ?dzie odstawa??a od garnka. NastÄ?pnie dodaÄ? rodzynki, a gdy masa prawie ostygnie -proszek. Nadzienie to po??o??yÄ? na spodzie tortu i piec ca??o??Ä? w ??rednio gorÄ?cym piekarniku a?? do zbrunatnienia. Gotowy tort posypaÄ? cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
|