25 dag pieczarek
10 dag drobnych cebulek, najlepiej szalotek
sok cytrynowy,
4 ??y??ki posiekanej naci pietruszki
1/2 ??y??ki oliwy
s??l
pieprz |
Cebulki obraÄ?, op??ukaÄ? i bardzo drobno posiekaÄ?. PosoliÄ?, skropiÄ? sokiem z cytryny. Pieczarki umyÄ? bardzo dok??adnie, oczy??ciÄ? starannie i od razu sp??ukaÄ? przegotowanÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?. OsÄ?czyÄ?, skropiÄ? sokiem cytrynowym, ??eby nie ??ciemnia??y. Drobniutko posiekaÄ?, skrapiajÄ?c sokiem cytrynowym. WymieszaÄ? z oliwÄ?, szalotkami i pietruszkÄ?. PrzyprawiÄ? solÄ? do smaku. WstawiÄ? na ok. 20 min do zamra??arki lub do lod??wki blisko zamra??alnika. PodawaÄ? po oziÄ?bieniu do potraw z miÄ?sa, jajek i ryb.
|