Sk??adniki ciasta :
15 dag mÄ?ki pszennej,
5 ??y??ek cukru,
4 kopiaste ??y??ki mas??a,
1 jajo,
2 ??y??eczki proszku do pieczenia.
Sk??adniki masy :
25 dag sera
20 dag cukru
2 jaja,
6 ??y??ek mÄ?ki ziemniaczanej,
15 dag rodzynk??w,
1 paczka cukru waniliowego,
trochÄ? kwa??nej ??mietany
Do ozdoby :
konfitura z wi??ni. |
Jajo i cukier utrzeÄ? z czÄ???ciÄ? mÄ?ki z proszkiem do pieczenia. Och??odzone mas??o pokrajane w kawa??ki wyrobiÄ? z pozosta??Ä? mÄ?kÄ?, dodaÄ? do masy, wymieszaÄ?. Ciasto rozwa??kowaÄ? i wy??o??yÄ? nim sp??d i boki formy (tortownicy). CzÄ???Ä? ciasta zostawiÄ?.
Przygotowanie masy. Osuszony ser utrzeÄ? na gÄ?stej tarce lub przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?, wymieszaÄ? z niewielkÄ? ilo??ciÄ? ??mietany na g??adkÄ? masÄ?, dodawaÄ? stopniowo cukier, ??????tka, cukier waniliowy, mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?, rodzynki i wyrobiÄ? starannie. NastÄ?pnie wmieszaÄ? powoli pianÄ? z bia??ek. GotowÄ? masÄ? wy??o??yÄ? na ciasto. Na warstwie sera u??o??yÄ? kratkÄ? z paseczk??w z reszty rozwa??kowanego ciasta. Piec ok. 50 minut. PrzybraÄ? sernik osÄ?czonÄ? konfiturÄ? z wi??ni, k??adÄ?c owoce w kratkach.
|