Sk??adniki ciasta :
30 dag mÄ?ki pszennej
10 dag cukru pudru
20 dag mas??a
1 ??????tko.
Sk??adniki poIewy :
15 dag cukru,
1/4 szklanki wody,
5 dag czekolady. |
Z wymienionych sk??adnik??w zagnie??Ä? kruche ciasto, rozwa??kowaÄ? na grubo??Ä? 1 cm, nadaÄ? plackowi dowolny kszta??t i u??o??yÄ? na blasze. Brzeg mazurka posmarowaÄ? bia??kiem i ob??o??yÄ? paskiem ciasta. Piec na z??oty kolor i ostudziÄ?.
Przygotowanie poIewy. Cukier z wodÄ? gotowaÄ?, szumujÄ?c do gÄ?sto??ci "na nitkÄ?". Po przestudzeniu mieszaÄ? drewnianÄ? ??opatkÄ? a?? do bia??o??ci, nastÄ?pnie dodaÄ? roztopionÄ? czekoladÄ? i wymieszaÄ? na jednolitÄ? masÄ?. RozgrzaÄ? polewÄ? i je??li jest za gÄ?sta dodaÄ? p???? ??y??ki wody, a nastÄ?pnie nape??niÄ? niÄ? ??rodek mazurka. Mo??na tak??e ubraÄ? mazurek konfiturÄ?.
|