4 szklanki mÄ?ki,
15 dag cukru,
15 dag mas??a lub margaryny,
3 jaja,
Ä?wierÄ? szklanki ??mietany lub mleka,
marmolada, konfitury lub suszone ??liwki. |
Podane sk??adniki (opr??cz marmolady) zmieszaÄ? na gÄ?ste ciasto i wyrobiÄ? je na stolnicy. PozostawiÄ? 1/4 czÄ???Ä? ciasta, resztÄ? za?? rozwa??kowaÄ? i rozciÄ?gnÄ?Ä? na wysmarowanej t??uszczem blasze, u??o??yÄ? woko??o wa??eczek i podpiec do lekkiego zrumienienia. U??o??yÄ? na cie??cie warstwÄ? marmolady lub dobrze osÄ?czonych konfitur, na wierzchu u??o??yÄ? kratÄ? z pozostawionej czÄ???ci ciasta i ponownie piec, aby zrumieni??o siÄ? na wierzchu. Je??li do dekoracji u??ywamy ??liwek suszonych nale??y uprzednio moczyÄ? je w wodzie przez 12 godzin, nastÄ?pnie usunÄ?Ä? pestki, a miÄ???sz zemleÄ? w maszynce. DoprawiÄ? masÄ? do smaku cukrem, dodaÄ? cukier waniliowy lub olejek migda??owy.
|