Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PÄ?CZKI DOMOWE

60 dag mÄ?ki,
15 dag cukru,
15 dag mas??o,
6 jaj,
1/4 I mleka,
5 dag dro??d??y,
1 olejek rumowy,
20 dag powide?? ??liwkowych,
10 dag cukru pudru,
50 dag smalcu do sma??enia.
Z 1/3 ilo??ci mÄ?ki oraz z dro??d??y i mleka sporzÄ?dziÄ? rozczyn. Gdy podro??nie, dodaÄ? jaja, cukier, olejek, resztÄ? mÄ?ki, mas??o i starannie wyrobiÄ? ciasto. Gdy podro??nie, wa??kowaÄ? je na grubo??Ä? 3 cm na wysypanej mÄ?kÄ? stolnicy, wycinaÄ? szklankÄ? lub foremkÄ? krÄ???ki nak??adaÄ? powid??a (p???? ??y??eczki), zawijaÄ? brzegi, formowaÄ? kulki i uk??adaÄ? na serwetce wysypanej mÄ?kÄ?. Kiedy podrosnÄ?, sma??yÄ? w gorÄ?cym smalcu. Po usma??eniu posypaÄ? cukrem pudrem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design