1 kg mÄ?ki,
20 dag cukru,
20 dag mas??a,
15 ??????tek,
1/2 I mleka,
6 dag dro??d??y,
1 kieliszek spirytusu,
2 olejki rumowe,
2 pomara??cze,
5 dag gorzkich migda????w,
1/2 laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego,
20 dag konfitury morelowej,
5 dag sma??onej sk??rki pomara??czowej,
smalec do sma??enia,
Sk??adniki polewy rumowej :
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
p???? cytryny lub 1 ??y??ka octu
1 olejek rumowy |
ZaparzyÄ? p???? szklanki mÄ?ki 1 szklankÄ? mleka, ostudziÄ?. WlaÄ? dro??d??e rozrobione jednÄ? szklankÄ? mleka, wsypaÄ? po??owÄ? mÄ?ki i pozostawiÄ? do podro??niÄ?cia. UtrzeÄ? ??????tka z cukrem, dodaÄ? waniliÄ?, sk??rkÄ? z pomara??czy, posiekane migda??y, rozczyn, resztÄ? mÄ?ki, spirytus, stopione mas??o i ca??o??Ä? dobrze wyrobiÄ?. Ciasto postawiÄ? w ciep??ym miejscu do wyro??niÄ?cia. Rozwa??kowaÄ? na stolnicy na grubo??Ä? 1 cmi wykrawaÄ? krÄ???ki. Na ka??dy krÄ???ek k??a??Ä? konfiturÄ?, nakrywaÄ? drugim i zlepiaÄ? brzegi. Gdy pÄ?czki podrosnÄ?, sma??yÄ? je w gorÄ?cym smalcu. Po ociekniÄ?ciu z t??uszczu smarowaÄ? polewÄ? rumowÄ? z posiekanÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ?.
Przygotowanie polewy rumowej : Cukier zalaÄ? wodÄ? i gotowaÄ? szumujÄ?c, do uzyskania gÄ?sto??ci ?na nitkÄ??, nastÄ?pnie zdjÄ?Ä? z ognia, przestudziÄ?, i mieszaÄ? a?? zbieleje. DodaÄ? sok z cytryny, wymieszaÄ? i rozcie??czyÄ? ciep??Ä? wodÄ? do gÄ?sto??ci ??mietany.
|