3 i 1/2 szklanki przesianej mÄ?ki
1 i 1/2 ??y??eczki dro??d??y
1-1 1/2 szklanki cieplej wody
1 ??y??ka cukru
1/2 ??y??eczki soli |
1. Dro??d??e rozetrzeÄ? z cukrem, dodaÄ? kilka ??y??ek ciep??ej wody, wymieszaÄ?, postawiÄ? w ciep??ym miejscu na 10 min.
2. WlaÄ? rozczyn (dro??d??y z wodÄ?) do mÄ?ki (3 szklanki) wymieszanej z solÄ?, powoli wlewaÄ? wodÄ? mieszajÄ?c, powstanie ciasto jak na pierogi.
3. Ciasto wyrabiaÄ? przez 7-8 min., dosypujÄ?c resztÄ? mÄ?ki - (powinno dwukrotnie zwiÄ?kszyÄ? objÄ?to??Ä?).
4. Ciasto wy??o??yÄ? na stolnicÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ?, rozwa??kowaÄ? na grubo??ci dw??ch palc??w, wycinaÄ? szklankÄ? krÄ???ki, odstawiÄ?, aby ponownie trochÄ? wyros??y.
5. Garnek nape??niÄ? do po??owy wodÄ?, z wierzchu umocowaÄ? 2-3 warstwy gazy, na kt??rej bÄ?dzie siÄ? k??ad??o bu??eczki. ZagotowaÄ? wodÄ?.
6. K??a??Ä? po kilka bu??eczek na gazÄ?, przykryÄ? miskÄ? tak, aby jak najmniej pary uchodzi??o, gotowaÄ? wodÄ? na du??ym ogniu przez oko??o 25 min.
7. PodawaÄ? do chi??skich potraw, kt??re zawierajÄ? du??o sosu lub do pieczonego miÄ?sa.
Proporcje: oko??o 8-10 bu??eczek
|