Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Bu??eczki na parze MAN-TOU


3 i 1/2 szklanki przesianej mÄ?ki
1 i 1/2 ??y??eczki dro??d??y
1-1 1/2 szklanki cieplej wody
1 ??y??ka cukru
1/2 ??y??eczki soli
1. Dro??d??e rozetrzeÄ? z cukrem, dodaÄ? kilka ??y??ek ciep??ej wody, wymieszaÄ?, postawiÄ? w ciep??ym miejscu na 10 min. 2. WlaÄ? rozczyn (dro??d??y z wodÄ?) do mÄ?ki (3 szklanki) wymieszanej z solÄ?, powoli wlewaÄ? wodÄ? mieszajÄ?c, powstanie ciasto jak na pierogi. 3. Ciasto wyrabiaÄ? przez 7-8 min., dosypujÄ?c resztÄ? mÄ?ki - (powinno dwukrotnie zwiÄ?kszyÄ? objÄ?to??Ä?). 4. Ciasto wy??o??yÄ? na stolnicÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ?, rozwa??kowaÄ? na grubo??ci dw??ch palc??w, wycinaÄ? szklankÄ? krÄ???ki, odstawiÄ?, aby ponownie trochÄ? wyros??y. 5. Garnek nape??niÄ? do po??owy wodÄ?, z wierzchu umocowaÄ? 2-3 warstwy gazy, na kt??rej bÄ?dzie siÄ? k??ad??o bu??eczki. ZagotowaÄ? wodÄ?. 6. K??a??Ä? po kilka bu??eczek na gazÄ?, przykryÄ? miskÄ? tak, aby jak najmniej pary uchodzi??o, gotowaÄ? wodÄ? na du??ym ogniu przez oko??o 25 min. 7. PodawaÄ? do chi??skich potraw, kt??re zawierajÄ? du??o sosu lub do pieczonego miÄ?sa. Proporcje: oko??o 8-10 bu??eczek
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design