Kuchnia chi??ska
2 szklanki ugotowanego ry??u
3 ??y??ki oleju jadalnego
1 jajo
2 ??y??ki sosu sojowego lub1/2 ??y??ki przyprawy maggi z 1 1/2 ??y??ki wody
1/2 szklanki pieczarek ugotowanych pokrajanych w plasterki
1/4 szklanki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/4 szklanki posiekanej dymki lub szczypiorku
1/4 ??y??eczki glutasoli lub1/4 ??y??eczki soli. |
Jajo wbiÄ? na du??Ä? patelniÄ? z rozgrzanym t??uszczem, przebiÄ? ??????tko, aby siÄ? trochÄ? rozla??o, usma??yÄ?. Na patelni pokrajaÄ? jajo na cienkie paski. DodaÄ? pieczarki, ugotowany ry??, dymkÄ? lub szczypiorek, zielonÄ? pietruszkÄ?, sos sojowy lub maggi z wodÄ? i glutas??l: Wszystko wymieszaÄ?. Sma??yÄ? na ??rednim ogniu przez 2-3 minuty, aby dobrze siÄ? zagrza??o. PodawaÄ? natychmiast z zielonÄ? sa??atÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b.
|