20 dag mÄ?ki
50 dag ugotowanych ziemniak??w mÄ?czystych
4 dag mas??a lub s??oniny
(1 jajo)
s??l |
Ziemniaki op??ukaÄ?, obraÄ?, ugotowaÄ?, rozetrzeÄ?, trochÄ? przestudziÄ?. WymieszaÄ? z przesianÄ? mÄ?kÄ?, zagnie??Ä? ciasto, posoliÄ?, mo??na dodaÄ? jajo; ciasto zagnie??Ä? w misce lub na stolnicy. StolnicÄ? posypaÄ? mÄ?kÄ?, wy??o??yÄ? ciasto i wyrobiÄ? z ciasta wa??ek, pokrajaÄ? na ma??e kawa??ki, wyrabiaÄ? kuliste, niezbyt wielkie knedle albo pokrajaÄ? na wÄ?skie (1 cm) kluski i ukszta??towaÄ? je w ma??e wa??eczki (paluszki), ewentualnie nadawaÄ? im formÄ? sp??aszczonej kuli (kluski ??lÄ?skie). ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ? i ciasto wk??adaÄ? partiami, powoli ugotowaÄ?; wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ? na cedzak, osÄ?czyÄ?, wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, polaÄ? s??oninÄ? ze skwarkami lub mas??em. PodawaÄ? do miÄ?sa duszonego, kapusty kiszonej zasma??anej, sosu pomidorowego lub grzybowego.
|