Kuchnia indyjska
2 szklanki mÄ?ki sitkowej
oko??o 1/2 szklanki wody
1 ??y??eczka soli |
1. Zagnie??Ä? z mÄ?ki, wody i soli do??Ä? twarde ciasto, wyrabiaÄ? przez oko??o 5 min.
2. UformowaÄ? kulki wielko??ci orzecha w??oskiego.
3. Rozwa??kowaÄ? na cienkie placki. na. RozgrzaÄ? suchÄ? patelniÄ?, w??o??yÄ? placki, sma??yÄ? bez t??uszczu, z ka??dej struny przez 2 min.
5. Chappati trzymaÄ? pod przykryciem w cieple.
6. PodawaÄ? gorÄ?ce.
Ka??dy placek mo??na posmarowaÄ? mas??em z obu stron i przesma??yÄ? na
gorÄ?cej patelni na z??oty kolor lub po wyjÄ?ciu z patelni ??opatkÄ? metalowÄ?
trzymaÄ? nad p??omieniem gazu do powstania brunatnych pÄ?cherzyk??w: .
|