Kuchnia indyjska
2 szklanki mÄ?ki
1 ??y??eczka cukru
5 ??y??eczek jogurtu lub zsiad??ego mleka
1/4 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki sody oczyszczonej
2 jaja roztrzepane
1 ??y??ka dro??d??y
5 ??y??ek mleka |
1. Jogurt podgrzaÄ?, wlaÄ? mleko, dodaÄ? sodÄ?, jajo i stopione mas??o.
2. PrzesiaÄ? mÄ?kÄ? i s??l, dodaÄ? cukier, po??Ä?czyÄ? z przygotowanym jogurtem.
3. DodaÄ? dro??d??e, wyrabiaÄ? na g??adkie ciasto 10-15 min., posypujÄ?c mÄ?kÄ?.
4. PozostawiÄ? w ciep??ym miejscu pod przykryciem, a?? ciasto podwoi swojÄ? objÄ?to??Ä? (oko??o 2 godz.)
5. Z ciasta uformowaÄ? du??e kule, rozp??aszczyÄ?, delikatnie rozciÄ?gnÄ?Ä? na du??e placki.
6. Na foliÄ? aluminiowÄ? wysmarowanÄ? mas??em, uk??adaÄ? placki polane mlekiem i piec w rozgrzanym piekarniku (190oC) oko??o 15 min. na jasny z??oty kolor.
7. PodawaÄ? ciep??e.
|