Ciasto:
40 dag mÄ?ki pszennej
2 jaja
woda
Masa:
20 dag por??w
2 ??y??ki t??uszczu
30 dag twarogu
p???? szklanki ??mietany
2 jaja
tarta bu??ka
s??l
pieprz
koper |
PrzygotowaÄ? ciasto z mÄ?ki, jaj i wody. Starannie rozwa??kowaÄ? i pokrajaÄ? kluski; wrzucaÄ? je na gotujÄ?cÄ? wodÄ?. Gdy sp??ynÄ? wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, ostudziÄ?. Pory oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? i udusiÄ? w t??uszczu. NastÄ?pnie ostudziÄ? i rozetrzeÄ? z twarogiem; dodaÄ? ??mietanÄ?, posiekany koper, s??l, pieprz i jaja. Dok??adnie wymieszaÄ? z kluskami i zapiec w piekarniku, w naczyniu wysmarowanym t??uszczem i wysypanym tartÄ? bu??kÄ?.
|