Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
FAWORKI II

25 dag maki,
4 dag cukru pudru,
1 ??y??ka kopiasta t??uszczu,
2 jaja,
1 ??y??ka octu,
10 dag ??mietany,
szczypta soli,
1/2 kg smalcu do sma??enia,
12 dag cukru pudru do posypania,
1 paczka cukru waniliowego.
MÄ?kÄ? przesiaÄ? na stolnicÄ?, dodaÄ? t??uszcz, cukier puder, jaja, s??l, ocet. Wszystkie sk??adniki razem zagnie??Ä? i dobrze wyrobiÄ?. Ciasto powinno byÄ? twarde jak na makaron. NastÄ?pnie wynie??Ä? ciasto do zimnego miejsca na 1 godzinÄ? i przykryÄ? ??ciereczkÄ?, by nie obesch??o. T??uszcz rozgrzaÄ? w garnku lub na g??Ä?bokiej patelni. Ciasto cienko rozwa??kowaÄ?. WykrawaÄ? no??em paski i formowaÄ? faworki (ka??dy pasek przeciÄ?Ä? po??rodku i prze??o??yÄ? jeden koniec paska przez przeciÄ?cie). WrzucaÄ? je do gorÄ?cego t??uszczu i sma??yÄ? na z??oty kolor. Do t??uszczu wk??adaÄ? od czasu do czasu plasterek surowego ziemniaka. WyjmowaÄ? faworki widelcem, osÄ?czaÄ? z t??uszczu i posypywaÄ? cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design