Ciasto:
20 dag mÄ?ki pszennej
jajo
??y??eczka mas??a
Nadzienie:
25 dag por??w
50 dag twarogu
20 dag ziemniak??w
1 ??y??ka cukru
2 ??y??ki ??mietany
3 ??y??ki t??uszczu, (mas??o lub margaryna)
3 jaja
1,5 ??y??ki tartej bu??ki
s??l
pieprz |
Do mÄ?ki dodaÄ? jajo mas??o, trochÄ? wody i zagnie??Ä? ciasto (mniej twarde ni?? na pierogi). Starannie wyrobiÄ? i nakryÄ?. Pory oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? i udusiÄ? do miÄ?kko??ci z dodatkiem t??uszczu. Gdy ostygnÄ?, zemleÄ? w maszynce razem z twarogiem i ugotowanymi ziemniakami. DodaÄ? przyprawy, jaja i dok??adnie ucieraÄ?. Ciasto bardzo cienko rozwa??kowaÄ? na obrusie, skropiÄ? t??uszczem, posypaÄ? zrumienionÄ? tartÄ? bu??kÄ?. RozsmarowaÄ? nadzienie, zwinÄ?Ä? w rulon, zsunÄ?Ä? na blachÄ?, po??aÄ? mas??em i upiec w piekarniku. PodawaÄ? ze ??mietanÄ?.
|