Ciasto:
20 dag mÄ?ki pszennej
??y??eczka mas??a
jajo
Nadzienie:
80 dag ??liwek wÄ?gierek
2,5 ??y??ki mas??a
3 ??y??ki cukru
2 ??y??ki tartej bu??ki
3 dag migda????w
cynamon lub wanilia
2 ??y??ki ??mietany |
Ze ??liwek usunÄ?Ä? pestki, skropiÄ? mas??em i pos??odziÄ? Ciasto przygotowaÄ? jak w przepisie na strudel ?allium?, cienko rozwa??kowaÄ? na obrusie, skropiÄ? mas??em i posypaÄ? zrumienionÄ? bu??kÄ?. Poszatkowane migda??y zmieszaÄ? ze ??liwkami, posypaÄ? cynamonem i roz??o??yÄ? na cie??cie. Ciasto zwinÄ?Ä? w rulon, po??o??yÄ? na wysmarowanÄ? t??uszczem i wysypanÄ? tartÄ? bu??kÄ? blachÄ?, skropiÄ? mas??em i upiec w piekarniku; podczas pieczenia polewaÄ? ??mietanÄ? i posypaÄ? cukrem.
|