Nale??niki:
szklanka mÄ?ki pszennej
2 szklanki mleka
s??onina
jajo
s??l
Nadzienie:
20 dag por??w
10 dag marchwi
15 dag kapusty bia??ej lub w??oskiej
cebula
2 ??y??ki ??mietany
2 jaja
3 ??y??ki t??uszczu
10 dag ry??u
cukier
1,5 ??y??ki tartej bu??ki
s??l
przyprawa do zup
pieprz |
PrzygotowaÄ? nale??niki i usma??yÄ? je na wiÄ?kszej patelni. Warzywa oczy??ciÄ?, poszatkowaÄ? i udusiÄ? do miÄ?kko??ci, dodaÄ? ??mietanÄ?, przyprawy i ugotowany na sypko ry??. Gdy masa przestygnie - wbiÄ? jaja, dodaÄ? tartÄ? bu??kÄ? i wyrobiÄ?. Nale??niki u??o??yÄ? dach??wkowato, skleiÄ? brzegi jajem lub pozosta??ym ciastem, skropiÄ? t??uszczem i rozsmarowaÄ? czÄ???Ä? nadzienia. Na wierzchu po??o??yÄ? ponownie nale??niki, nastÄ?pnie nadzienie itd. Ca??o??Ä? zwinÄ?Ä?, skropiÄ? t??uszczem i upiec w piekarniku. PodawaÄ? z sezonowymi sur??wkami i sosami.
|