Ciasto:
35 dag mÄ?ki pszennej
2 szklanki mleka
s??onina
s??l
jajo
Nadzienie:
1,40 kg szpinaku
??y??ka mas??a
1,5 ??y??ki mÄ?ki
3 ??y??ki mleka
2 bu??ki czerstwe
6 ??y??ek tartej bu??ki
s??l
zÄ?bek czosnku
pieprz zio??owy
2 jaja
3 ??y??ki t??uszczu do sma??enia |
Z ciasta przygotowaÄ? nale??niki (trochÄ? ciasta pozostawiÄ?). Szpinak obraÄ? i obgotowaÄ?, nastÄ?pnie odcisnÄ?Ä?, drobno posiekaÄ?, dodaÄ? uprzednio namoczone i odci??niÄ?te czerstwe bu??ki, przyprawy i jaja. Nale??niki u??o??yÄ? na desce, zak??adajÄ?c brzegi jeden na drugi, posmarowaÄ? z??Ä?czone brzegi surowym ciastem. RozsmarowaÄ? masÄ? ze szpinaku, zwinÄ?Ä? w rulon i pociÄ?Ä? na kawa??ki d??ugo??ci 10 cm. MaczaÄ? w pozosta??ym cie??cie nale??nikowym, panierowaÄ? i sma??yÄ? na t??uszczu. PodawaÄ? z ziemniakami pur??e i sur??wkami.
|