60 dag mÄ?ki pszennej
3 szklanki mleka
cukier
??y??ka t??uszczu
3 dag dro??d??y
5 jaj
p???? szklanki ??mietany
s??l
3 ??y??ki t??uszczu do sma??enia |
CzÄ???Ä? mÄ?ki rozczyniÄ? z dro??d??ami na mleku i pozostawiÄ? ciasto w ciep??ym miejscu, aby wyros??o. DodaÄ? rozmieszane jaja, ??y??kÄ? t??uszczu, trochÄ? cukru, posoliÄ?, wsypaÄ? resztÄ? mÄ?ki i dok??adnie wyrobiÄ?; ciasto to powinno byÄ? znacznie gÄ?stsze od nale??nikowego. Gdy ciasto wyro??nie sma??yÄ? bliny na rozgrzanym t??uszczu. PodawaÄ? ze ??mietanÄ?, posypane siekanymi jajami.
|