25 dag mÄ?ki pszennej
25 dag mÄ?ki gryczanej
??y??ka mas??a
2 szklanki mleka
3 dag dro??d??y
s??l
cukier
3 jaja
3 ??y??ki t??uszczu do sma??enia |
ZagotowaÄ? p???? szklanki mleka i zaparzyÄ? nim czÄ???Ä? mÄ?ki. RozrobiÄ? dro??d??e i dodaÄ? do przestudzonego ciasta, przykryÄ? i postawiÄ? w ciep??ym miejscu do wyro??niÄ?cia. DodaÄ? ??????tka, wsypaÄ? resztÄ? mÄ?ki pszennej i gryczanej, posoliÄ? i wlaÄ? pozosta??e mleko. Gdy ciasto za gÄ?ste - dodaÄ? jeszcze wody; w ko??cu dodaÄ? stopione mas??o i dok??adnie wyrobiÄ? (ciasta powinno byÄ? gÄ?stsze od nale??nikowego). DodaÄ? ubitÄ? z bia??ek pianÄ?. Gdy podro??nie - sma??yÄ? na t??uszczu (wskazane jest sma??enie blin??w na ma??ych specjalnych patelniach, nie nale??y ich w??wczas przewracaÄ?, a do utworzonych z wierzchu por??w mo??na na??o??yÄ? kawior). PodawaÄ? polane mas??em lub ??mietanÄ?.
|