Ciasto:
35 dag mÄ?ki
jajo
woda
Nadzienie:
20 dag ry??u
35 dag jab??ek winnych
jajo
4 ??y??ki cukru
p???? szklanki ??mietany
??y??ka mas??a
zapachy
s??l |
Zagnie??Ä? ciasta pierogowe i przykryÄ?, aby nie wysch??o. Ry?? ugotowaÄ? na p????sypko, ostudziÄ?, wbiÄ? jajo. Jab??ka obraÄ? i zetrzeÄ? na tarce jarzynowej, skropiÄ? mas??em, pos??odziÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ? i wymieszaÄ? z ry??em. PrzyprawiÄ? do smaku. Ciasto cienko rozwa??kowaÄ?, uk??adaÄ? farsz w niewielkich odstÄ?pach, za??o??yÄ? brzegi, zacisnÄ?Ä? i wycinaÄ? szklankÄ? pierogi. UgotowaÄ? i podawaÄ? polane ??mietanÄ? z cukrem.
|