Ciasto:
40 dag mÄ?ki,
woda,
jajo
Nadzienie:
10 dag kaszy gryczanej,
5 dag grzyb??w suszonych,
10 dag bryndzy lub sera ??????tego,
jajo,
2 cebule,
2 ??y??ki t??uszczu,
s??onina do kraszenia,
s??l,
pieprz,
majeranek |
Zagnie??Ä? ciasto jak na pierogi i nakryÄ?, aby nie wysch??o. Grzyby ugotowaÄ? w szklance wody, nastÄ?pnie wyjÄ?Ä? je, a w wywarze ugotowaÄ? na sypko kaszÄ? gryczanÄ?, kt??rÄ? po ostudzeniu zemleÄ? razem z grzybami. DodaÄ? przesma??anÄ? cebulÄ?, jajo i bryndzÄ?. Nadzienie przyprawiÄ?. Ciasto rozwa??kowaÄ?, wykrawaÄ? krÄ???ki i nadziewaÄ? nadzieniem, formujÄ?c ma??e ko??duny; gotowaÄ? w osolonej wodzie. PodawaÄ? polane s??oninÄ?.
|