30 dag kaszy manny,
2 szklanki mleka,
3 ??y??ki mas??a,
40 dag por??w bia??ych,
??y??ka cukru,
2 ??y??ki ??mietanki,
4 jaja,
pieprz,
ga??ka muszkato??owa lub imbir,
majeranek,
s??l,
koper,
2 ??y??ki tartej bu??ki |
WrzÄ?cym mlekiem zalaÄ? kaszÄ? mannÄ?, przykryÄ? i wstawiÄ? na chwilÄ? do piekarnika. Pory oczy??ciÄ?, poszatkowaÄ? i udusiÄ? z dodatkiem mas??a. Gdy sÄ? miÄ?kkie; ostudziÄ? i razem z kaszÄ? mannÄ? zemleÄ? w maszynce. DodaÄ? ??mietankÄ?, ??????tka, czÄ???Ä? tartej bu??ki i przyprawy. MasÄ? dok??adnie utrzeÄ?. UbiÄ? pianÄ? z bia??ek, ostro??nie wymieszaÄ? z ca??o??ciÄ? i nak??adaÄ? do fili??anek wysmarowanych mas??em i wysypanych tartÄ? bu??kÄ?. GotowaÄ? na parze ok. 45 min. PodawaÄ? polane mas??em lub sosami - ??mietanowym, pomidorowym itp.
|