Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Budy?? z makaronu domowego

40 dag mÄ?ki,
3 ??y??ki t??uszczu,
du??a cebula,
1/3 szklanki ??mietany,
1,5 ??y??ki tartej bu??ki,
koper,
3 jaja,
pieprz
Z mÄ?ki, wody i jednego jaja zagnie??Ä? twarde ciasto. Cienko rozwa??kowaÄ?; gdy trochÄ? przeschnie, pokrajaÄ? w wÄ?skie paski i ugotowaÄ?. CebulÄ? posiekaÄ?, lekko przesma??yÄ?, dodaÄ? da makaronu razem ze ??mietanÄ?, ??????tkami i posiekanym kaprem. UbiÄ? pianÄ? z bia??ek, ostro??nie wymieszaÄ? z ca??o??ciÄ? i w??o??yÄ? do wysmarowanej t??uszczem i wysypanej tartÄ? bu??kÄ? formy, gotowaÄ? na parze ok. 1 godz. Mo??na tak??e masÄ? w??o??yÄ? do fili??anek i gotowaÄ? wtedy tylko ok. 40 min. PodawaÄ? z sosami - ??mietanowym, cebulowym itp. Przygotowanie budyniu: FormÄ? budyniowÄ? lub naczynie do kÄ?pieli wodnej wysmarowaÄ? t??uszczem i wysypaÄ? tartÄ? bu??kÄ?. Ugotowane warzywa rozdrabnia siÄ?, ??Ä?czy z utartymi z t??uszczem ??????tkami, pianÄ? z bia??ek oraz tartÄ? bu??kÄ?. Wszystkie sk??adniki nale??y delikatnie wymieszaÄ?. MasÄ? w??o??yÄ? do formy budyniowej, wyr??wnaÄ? powierzchniÄ?, szczelnie zamknÄ?Ä?, wstawiÄ? do garnka wype??nionego wrzÄ?cÄ? wodÄ? do 3/4 wysoko??ci formy. WyparowanÄ? wodÄ? nale??y uzupe??niaÄ?. Garnek przykryÄ? pokrywÄ? i gotowaÄ? budy?? ok. 45 min. Ugotowany budy?? wyjÄ?Ä? z formy, wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek, podzieliÄ? ostrym no??em na porcje. Do gotowania budyniu mo??na wykorzystaÄ? dwa garnki r????nej wielko??ci, tak aby jeden mie??ci?? siÄ? w drugim. Do mniejszego w??o??yÄ? masÄ? budyniowÄ?, szczelnie przykryÄ? i wstawiÄ? do wiÄ?kszego, wype??nionego wrzÄ?cÄ? wodÄ?, gotowaÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design