20 dag ry??u,
szklanka mleka,
35 dag twarogu,
2 ??y??ki t??uszczu (margaryna),
??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej,
szczypiorek,
??y??ka tartej bu??ki,
4 jaja,
s??l i pieprz do smaku |
Ry?? op??ukaÄ?, sparzyÄ? wrzÄ?tkiem, odcedziÄ?, zalaÄ? mlekiem i wstawiÄ? do piekarnika. UtrzeÄ? t??uszcz, dodajÄ?c po jednym ??????tku. Twar??g (t??usty) zemleÄ? w maszynce lub przetrzeÄ?, dodaÄ? emulsjÄ?, posiekany szczypiorek, mÄ?kÄ? i przyprawy oraz ostudzony ry??. UbiÄ? pianÄ? z bia??ek, lekko wymieszaÄ? z ca??o??ciÄ?. MasÄ? w??o??yÄ? do formy wysmarowanej t??uszczem i wysypanej tartÄ? bu??kÄ? lub do fili??anek. WstawiÄ? do naczynia z gorÄ?cÄ? wadÄ? i ugotowaÄ?. PodawaÄ? z sosem ??mietanowym lub koperkowym.
|