Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
BU?KA PSZENNA

Rozczyn:
3 dag dro??d??y
25 dag mÄ?ki pszennej bu??kowej lub luksusowej
1/2 litra mleka

Ciasto:
75 dag mÄ?ki bu??kowej lub luksusowej
s??l
??y??ka czarnuszki
t??uszcz do smarowania formy
Dro??d??e rozkruszyÄ?, rozmieszaÄ? z ciep??ym mlekiem na jednolitÄ? masÄ?. 25 dag mÄ?ki przesiaÄ?, wlaÄ? do mÄ?ki dro??d??e i zarobiÄ? rozczyn z ciep??ym mlekiem, pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia w ciep??ym miejscu. Do wyro??niÄ?tego rozczynu dodaÄ? resztÄ? przesianej mÄ?ki, s??l i po??owÄ? czarnuszki i wyrobiÄ? ciasto; je??eli potrzeba - dodaÄ? mleko tak, aby ciasto mia??o normalnÄ? gÄ?sto??Ä?, jak na placki. Wyrobione ciasto wyg??adziÄ?, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. PosmarowaÄ? t??uszczem d??ugie, g??Ä?bokie formy, do form nak??adaÄ? ciasto, wyr??wnaÄ? powierzchniÄ? i postawiÄ? do powt??rnego wyrastania. Wyro??niÄ?te ciasto posmarowaÄ? wodÄ? lub piwem albo rozmÄ?conym jajem, posypaÄ? resztÄ? czarnuszki i upiec w piekarniku (ok. Ä? godz.). Przed wyj??ciem z pieca, sprawdziÄ? patyczkiem, czy ciasto upieczone. Po upieczeniu wyjÄ?Ä? z formy i studziÄ? oparte o brzeg stolnicy, zmieniajÄ?c po??o??enie ciasta.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design