Rozczyn:
2 dag dro??d??y
1/2 dag cukru
mleko
Ciasto:
1 kg mÄ?ki pszennej
30 dag ziemniak??w ugotowanych
s??l
woda
1 ??y??ka czarnuszki
t??uszcz do smarowania formy |
Ziemniaki op??ukaÄ?, obraÄ?, ugotowaÄ?, przetrzeÄ?. ZarobiÄ? rozczyn ?? dro??d??y, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Do mÄ?ki wy??o??yÄ? wyro??niÄ?ty rozczyn, ziemniaki, dodaÄ? s??l i czarnuszkÄ?, ciasto zarobiÄ? letnim mlekiem lub wodÄ?. WyrobiÄ? ciasto, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. PrzygotowaÄ? dwie d??ugie wÄ?skie blachy. Gdy ciasto wyro??nie, w??o??yÄ? do formy, postawiÄ? powt??rnie do wyro??niÄ?cia. Po wyro??niÄ?ciu posmarowaÄ? letniÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? do dobrze ogrzanego piekarnika, piec 3/4 godziny. Przed wyjÄ?ciem z pieca sprawdziÄ? patyczkiem, czy ciasto upieczone. Upieczone ciasto odkrajaÄ? od brzeg??w formy, ostro??nie wy??o??yÄ?, oprzeÄ? o stolnicÄ? i tak ostudziÄ?. Ciasto z ziemniakami czerstwieje powoli.
|