Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
BU?KA PSZENNA Z ZIEMNIAKAMI

Rozczyn:
2 dag dro??d??y
1/2 dag cukru
mleko

Ciasto:
1 kg mÄ?ki pszennej
30 dag ziemniak??w ugotowanych
s??l
woda
1 ??y??ka czarnuszki
t??uszcz do smarowania formy
Ziemniaki op??ukaÄ?, obraÄ?, ugotowaÄ?, przetrzeÄ?. ZarobiÄ? rozczyn ?? dro??d??y, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Do mÄ?ki wy??o??yÄ? wyro??niÄ?ty rozczyn, ziemniaki, dodaÄ? s??l i czarnuszkÄ?, ciasto zarobiÄ? letnim mlekiem lub wodÄ?. WyrobiÄ? ciasto, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. PrzygotowaÄ? dwie d??ugie wÄ?skie blachy. Gdy ciasto wyro??nie, w??o??yÄ? do formy, postawiÄ? powt??rnie do wyro??niÄ?cia. Po wyro??niÄ?ciu posmarowaÄ? letniÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? do dobrze ogrzanego piekarnika, piec 3/4 godziny. Przed wyjÄ?ciem z pieca sprawdziÄ? patyczkiem, czy ciasto upieczone. Upieczone ciasto odkrajaÄ? od brzeg??w formy, ostro??nie wy??o??yÄ?, oprzeÄ? o stolnicÄ? i tak ostudziÄ?. Ciasto z ziemniakami czerstwieje powoli.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design