Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PSZENNA BU?KA PARZONA

25 dag mÄ?ki pszennej
mleko
1/4 litra gorÄ?cego mleka s??l
4 dag dro??d??y
1 dag kminku
75 dag mÄ?ki pszennej
t??uszcz do smarowania formy
Mleko silnie zagrzaÄ? (80-90 o C) i wlewaÄ? powoli do mÄ?ki, r??wnocze??nie mocno rozcierajÄ?c mÄ?kÄ? z mlekiem. Rozpu??ciÄ? dro??d??e w ciep??ym mleku (1/2 szklanki), wymieszaÄ? z zaparzonÄ?, nieco ostudzonÄ? mÄ?kÄ?. Rozczyn postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?ty rozczyn wlaÄ? do reszty mÄ?ki, dodaÄ? s??l i kminek i tyle ciep??ego mleka, aby powsta??o ciasto normalnej gÄ?sto??ci. Ciasto starannie wyrobiÄ? (30-45 min.), postawiÄ? do wyrastania. Gdy objÄ?to??Ä? ciasta zwiÄ?kszy siÄ? o 100 %, ciasto podzieliÄ? na dwie czÄ???ci i wy??o??yÄ? do dwu pod??u??nych blaszek wysmarowanych t??uszczem. Gdy ciasto w foremkach wyro??nie, wstawiÄ? do dobrze wygrzanego piekarnika (180 o C) i piec 45-60 min.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design