Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
DOMOWE S?ONE SUCHARKI

4 dag dro??d??y
10 dag mas??a
1 dag cukru
1 ??y??ka kminku lub czarnuszki
1 kg mÄ?ki
s??l
t??uszcz do smarowania formy
OdsypaÄ? po??owÄ? mÄ?ki. Dro??d??e i cukier rozpu??ciÄ? w ciep??ym mleku, wlaÄ? do po??owy ilo??ci mÄ?ki; wymieszaÄ? ??y??kÄ? i postawiÄ? do wyro??niÄ?cia w ciep??ym miejscu. Po wyro??niÄ?ciu zaczynu wsypaÄ? resztÄ? mÄ?ki i wyrobiÄ? ciasto dodajÄ?c stopione mas??o, s??l i jednÄ? ??y??kÄ? kminku lub czarnuszki. Ciasto postawiÄ? do wyrastania. Wyro??niÄ?te ciasto wy??o??yÄ? do d??ugich, wÄ?skich foremek wysmarowanych mas??em i gdy ciasto zwiÄ?kszy swÄ? objÄ?to??Ä? o 100 %, powierzchniÄ? posmarowaÄ? rozbitym jajem i wstawiÄ? do miernie nagrzanego piekarnika. Po dwu dniach krajaÄ? czerstwÄ? bu??kÄ? na kromki, u??o??yÄ? p??asko na blaszkach i lekko zrumieniÄ? w miernie nagrzanym piekarniku. Gdy zrumieniÄ? siÄ? z jednej strony, odwr??ciÄ?. Na zlecenie lekarza zarobiÄ? ciasto bez przypraw, ewentualnie i bez t??uszczu.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design