Rozczyn:
2 dag dro??d??y.
1/2 dag cukru
3 dag mÄ?ki
mleko
Ciasto:
50 dag mÄ?ki pszennej
50 dag mÄ?ki ??ytniej pytlowej
woda (lub mleko zsiad??e, serwatka)
1 ??y??ka kminku
s??l
t??uszcz do smarowania formy |
ZarobiÄ? rozczyn z dro??d??y, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. WymieszaÄ? w misce mÄ?kÄ? pszennÄ? i ??ytniÄ?, wy??o??yÄ? wyro??niÄ?ty rozczyn, dodaÄ? s??l, wodÄ? lub mleko zsiad??e czy serwatkÄ?. WyrobiÄ? ciasto starannie, dodaÄ? kminek op??ukany, ciasto postawiÄ? do wyro??niÄ?cia; wyrasta ono d??u??ej ni?? ciasto z mÄ?ki pszennej. PrzygotowaÄ? dwie d??ugie wÄ?skie formy. Gdy ciasto wyro??nie, wy??o??yÄ? je do form, postawiÄ? powt??rnie do wyro??niÄ?cia. PosmarowaÄ? letniÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? do dobrze ogrzanego piekarnika, piec oko??o 1 godziny; gdy drewienko, kt??rym g??Ä?boko nak??uli??my ciasto, wychodzi suche, chleb jest upieczony. Upieczone ciasto odkrajaÄ? od brzeg??w formy, wy??o??yÄ?, oprzeÄ? o stolnicÄ? i tak ostudziÄ?.
|