Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
CHLEB ??YTNIO-PSZENNY PIECZONY W PIEKARNIKU

Rozczyn:
2 dag dro??d??y.
1/2 dag cukru
3 dag mÄ?ki
mleko

Ciasto:
50 dag mÄ?ki pszennej
50 dag mÄ?ki ??ytniej pytlowej
woda (lub mleko zsiad??e, serwatka)
1 ??y??ka kminku
s??l
t??uszcz do smarowania formy
ZarobiÄ? rozczyn z dro??d??y, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. WymieszaÄ? w misce mÄ?kÄ? pszennÄ? i ??ytniÄ?, wy??o??yÄ? wyro??niÄ?ty rozczyn, dodaÄ? s??l, wodÄ? lub mleko zsiad??e czy serwatkÄ?. WyrobiÄ? ciasto starannie, dodaÄ? kminek op??ukany, ciasto postawiÄ? do wyro??niÄ?cia; wyrasta ono d??u??ej ni?? ciasto z mÄ?ki pszennej. PrzygotowaÄ? dwie d??ugie wÄ?skie formy. Gdy ciasto wyro??nie, wy??o??yÄ? je do form, postawiÄ? powt??rnie do wyro??niÄ?cia. PosmarowaÄ? letniÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? do dobrze ogrzanego piekarnika, piec oko??o 1 godziny; gdy drewienko, kt??rym g??Ä?boko nak??uli??my ciasto, wychodzi suche, chleb jest upieczony. Upieczone ciasto odkrajaÄ? od brzeg??w formy, wy??o??yÄ?, oprzeÄ? o stolnicÄ? i tak ostudziÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design