Rozczyn:
2 dag mÄ?ki ??ytniej pytlowej
75 dag mÄ?ki pszennej
2 1/2 litra mleka zsiad??ego
woda lub serwatka
5 dag dro??d??y
1/2 szklanki wody
Ciasto:
2 dag mÄ?ki ??ytniej pytlowej
1 kg mÄ?ki pszennej
czarnuszka
s??l |
SporzÄ?dziÄ? rozczyn z mÄ?ki na noc przed pieczeniem chleba: rozpu??ciÄ? dro??d??e w ciep??ej wodzie; wymieszaÄ? oba gatunki mÄ?ki, po??owÄ? wsypaÄ? do dzie??y, wlaÄ? do tego dro??d??e rozpuszczone i zarobiÄ? rzadki rozczyn, dodajÄ?c do mÄ?ki rozmieszane kwa??ne mleko. NastÄ?pnego dnia do wyro??niÄ?tego rozczynu dodaÄ? resztÄ? przesianej mÄ?ki, s??l do smaku i wodÄ? lub serwatkÄ? zarobiÄ? ciasto normalnej gÄ?sto??ci. Chleb wyrabiaÄ? liczÄ?c 10 min. na 1 kg. Na ko??cu dodaÄ? czarnuszkÄ?; ciasto obraÄ? z brzeg??w dzie??y i rÄ?k, nakryÄ? i pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia; wyro??niÄ?te ciasto wyrabiaÄ? na bochenki jednakowej wielko??ci, wk??adaÄ? do koszyczk??w starannie osypanych mÄ?kÄ?, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. PrzygotowaÄ? piec chlebowy, po wypaleniu zrobiÄ? pr??bÄ? ciep??oty, zarzucajÄ?c dno pieca mÄ?kÄ?; gdy mÄ?ka rumieni siÄ? powoli, piec jest odpowiedni do wypieku chleba bia??ego. Ciasto wyk??adaÄ? z koszyczk??w na ??opatÄ?, bochenki wstawiÄ? do pieca. Piec 1 godzinÄ?, raz przek??adajÄ?c bochenki. Przed wyjÄ?ciem posmarowaÄ? ka??dy bochenek zimnÄ? wodÄ? i jeszcze na chwilÄ? w??o??yÄ? ciasto do pieca. Od tego bochenki nabierajÄ? po??ysku.
|