Kuchnia chi??ska
2 szklanki i 2 ??y??ki mÄ?ki
3 du??e jaja
2 ??y??ki wody
1/2 szklanki mÄ?ki ziemniaczanej do podsypania |
Dwie szklanki mÄ?ki przesiaÄ? do miski, zrobiÄ? do??ek, wlaÄ? jaja roztrzepane z wodÄ?, mieszaÄ? w jednym kierunku ??y??kÄ? drewnianÄ? do po??Ä?czenia siÄ? ciasta w grudkowÄ? masÄ?, przykryÄ? zwil??onÄ? ??ciereczkÄ?, odstawiÄ? na 30 min. Ciasto wy??o??yÄ? na stolnicÄ? posypanÄ? ??y??kÄ? mÄ?ki, wygniataÄ?, podsypujÄ?c mÄ?kÄ? a?? stanie siÄ? jednolite i elastyczne. P????metrowy kawa??ek gazy z??o??yÄ?, wsypaÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? na ??rodek, lekko zwiÄ?zaÄ? woreczek. KulÄ? ciasta rozp??aszczyÄ? d??oniÄ?, potrzeÄ? woreczkiem z mÄ?kÄ?, odwr??ciÄ?, potrzeÄ? mÄ?kÄ? z drugiej strony. Wa??kiem mocno przycisnÄ?Ä? ciasto zaczynajÄ?c od ??rodka do g??ry, nastÄ?pnie w d???? (nie wa??kowaÄ?). Ciasto potrzeÄ? gazÄ? z mÄ?kÄ?, obr??ciÄ?, przyciskaÄ? wa??kiem, potrzeÄ? mÄ?kÄ?, wa??kowaÄ? ciasto z jednej i drugiej strony, w razie potrzeby pocierajÄ?c mÄ?kÄ?, a?? powstanie cienki p??at. Ciasto posypaÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?, po??o??yÄ? p????metrowy kawa??ek kija przy dolnym brzegu, zwinÄ?Ä? jak roladÄ?. WyjÄ?Ä? kij, ciasto potrzeÄ? mÄ?kÄ?, przycisnÄ?Ä? wa??kiem jak w punkcie 5 i 6. RozwinÄ?Ä? p??at ciasta, potrzeÄ? mÄ?kÄ? z jednej i z drugiej strony, powt??rzyÄ? czynno??Ä? jeszcze dwa razy. Lekko zwinÄ?Ä? w rulon o ??rednicy oko??o 7 cm, pokrajaÄ? w 1/4 cm paski, przerzuciÄ? palcami tak, aby makaron rozsypa?? siÄ? w d??ugie paseczki lub ciasto rozwa??kowaÄ? w p??at, podzieliÄ? na 2 czÄ???ci, jeden przykryÄ?, drugi cienko rozwa??kowaÄ?, przesuszyÄ?, zwinÄ?Ä? w rulon, pokrajaÄ? w 1/4 cm paski. PostÄ?piÄ? w ten sam spos??b z pozosta??ym p??atem. Proporcje: na oko??o 1/2 kg makaronu
|