Kuchnia chi??ska
30 dag domowego makaronu lub 15 dag spaghetti
25 dag zmielonej wo??owiny
1 posiekana ??rednia cebula
1-2 cebule dymki (tylko szczypior)
2 ??y??ki oleju
Przyprawy:
1/2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki pieprzu
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka miodu lub 2 ??y??eczki cukru
1 ??y??ka przyprawy chilli
Ä? szklanki wywaru wolowego lub wody z ??y??eczkÄ? rozkruszonej kostki roso??owej
1 ??y??ka oleju sezamowego lub sojowego
Olej przyprawowy:
4 ??y??ki oleju
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1/2 ??y??eczki startego ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku |
Makaron ugotowaÄ?. MiÄ?so posiekaÄ? z cebulÄ?. Olej rozgrzaÄ? na gorÄ?cej patelni na du??ym ogniu, w??o??yÄ? miÄ?so, przyprawiÄ? solÄ?, pieprzem i sosem sojowym, mieszajÄ?c sma??yÄ? do zrumienienia, zmniejszyÄ? p??omie??, dodaÄ? chilli, mi??d lub cukier, mieszajÄ?c sma??yÄ? na ??rednim ogniu 2 min. WlaÄ? wywar, zamieszaÄ?, zmniejszyÄ? gaz, dusiÄ? pod przykryciem 20 minut, na bardzo ma??ym ogniu. Makaron wymieszaÄ? z ??y??kÄ? oleju sezamowego lub sojowego, prze??o??yÄ? na czystÄ? patelniÄ?, mocno podgrzaÄ?, trzymajÄ?c na ??rednim ogniu 2-3 min. 4 ??y??ki oleju rozgrzaÄ? w rondelku, dodaÄ? czosnek i imbir, mieszajÄ?c sma??yÄ? 15 sek na ??rednim ogniu. WlaÄ? do gorÄ?cej miski, rozprowadziÄ? po ??ciankach. W??o??yÄ? gorÄ?cy makaron do miski z olejem przyprawowym, zalaÄ? gorÄ?cym sosem, przybraÄ? kawa??kami szczypioru. Proporcje: dla 2 os??b
|