Kuchnia chi??ska
grube kotlety schabowe (oko??o 25 dag)
6 ??rednich chi??skich czarnych grzyb??w lub 8 pieczarek
25 dag kie??k??w fasoli lub cienko poszatkowanej; obgotowanej kapusty
4 cebule dymki
1/2 kg domowego makaronu lub 25 dag spaghetti
2 ??y??eczki rozkruszonej kostki roso??owej
olej do sma??enia
1/4 ??y??eczki soli
1 zÄ?bek czosnku pokrajany w pi??rka
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1 ??y??ka oleju sezamowego (dowolnie)
Przyprawy:
2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??eczka czystej w??dki
1/2 ??y??eczki cukru
szczypta pieprzu
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
szczypta soli
2 ??y??ki oleju sojowego
Sos:
1 szklanka wywaru l lub roso??u
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka sosu ostrygowego lub sojowego
s??l do smaku |
OdkroiÄ? t??uszcz i ko??ci, miÄ?so pokrajaÄ? w 1/4 cm plasterki, nastÄ?pnie w cienkie paski wielko??ci zapa??ki. WymieszaÄ? sk??adniki przypraw, dodaÄ? miÄ?so, dok??adnie po??Ä?czyÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 30 min. Czarne grzyby zamoczyÄ? w 1/2 szklanki gorÄ?cej wody a?? zmiÄ?knÄ?, odcisnÄ?Ä? wodÄ?, trzonki odciÄ?Ä?, kapelusze pokrajaÄ? w 1/4 cm paski. WodÄ? odstawiÄ?. Pieczarki pokrajaÄ? w cienkie plasterki. Du??Ä? miskÄ? nape??niÄ? zimnÄ? wodÄ?, wsypaÄ? kie??ki fasoli, lekko zamieszaÄ?, gar??ciami przek??adaÄ? do cedzaka do osÄ?czenia. CebulÄ? dymkÄ? pokrajaÄ? w 5 cm kawa??ki. Domowy makaron ugotowaÄ?, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?, spaghetti ugotowaÄ? wg instrukcji producenta. Makaron posypaÄ? rozkruszonÄ? kostkÄ? roso??owÄ?, wymieszaÄ? przez podrzucanie. Sk??adniki sosu wymieszaÄ? z wodÄ?, w kt??rej by??y moczone chi??skie grzyby lub z 1/2 szklanki wody (kiedy u??ywamy pieczarek). WlaÄ? kilka ??y??ek oleju na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozprowadziÄ? po bokach i dnie, mocno rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu, w??o??yÄ? po??owÄ? makaronu, sma??yÄ? do lekkiego zrumienienia, obr??ciÄ?, sma??yÄ? drugÄ? stronÄ?, prze??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek. Sma??yÄ? pozosta??y makaron w taki sam spos??b, prze??o??yÄ? na drugi p????misek, trzymaÄ? w cieple. Do patelni wlaÄ? ??y??kÄ? oleju, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, wsypaÄ? kie??ki fasoli lub obgotowanÄ? kapustÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?, przyprawiÄ? solÄ?, zamieszaÄ?, prze??o??yÄ? do cedzaka. PatelniÄ? wyp??ukaÄ?, wytrzeÄ? do sucha, postawiÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 2-3 ??y??ki oleju, rozgrzaÄ?, wsypaÄ? pieczarki (czarne grzyby dodaÄ? razem z cebulÄ? dymkÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?). DodaÄ? miÄ?so, mieszajÄ?c sma??yÄ? przez 1 1/2 min wsypaÄ? cebulÄ? dymkÄ? (i czarne grzyby), mieszajÄ?c sma??yÄ? 20 sek. WlaÄ? cienkim strumieniem alkohol i po??owÄ? sosu, zamieszaÄ?, wlaÄ? pozosta??y sos ciÄ?gle mieszajÄ?c potrawÄ?, trzymaÄ? na ogniu, stale mieszaÄ?, a?? sos zgÄ?stnieje i zagotuje siÄ?. DodaÄ? kie??ki fasoli lub kapustÄ?, wymieszaÄ?, pokropiÄ? olejem sezamowym, polaÄ? makaron. Placki makaronu z sosem pociÄ?Ä? na 4 czÄ???ci. Proporcje: dla 4 os??b
|