Kuchnia chi??ska
25 dag makaronu domowego lub 15 dag spaghetti
6 ugotowanych pieczarek, pokrajanych w plasterki
4 szklanki wywaru l lub roso??u z kury
1 kotlet schabowy
3 ??y??ki oleju
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
1-2 ??y??ki sosu sojowego
2 cebule dymki (szczypior)
Przyprawy:
1 ??y??eczka sosu sojowego
s??l i pieprz
2 ??y??eczki oleju |
Makaron ugotowaÄ?. Wywar lub ros???? wlaÄ? do garnka, postawiÄ? na du??ym gazie, doprowadziÄ? do zagotowania, zmniejszyÄ? p??omie??, trzymaÄ? na ??rednim ogniu. KostkÄ? odkroiÄ?, w??o??yÄ? do wywaru. MiÄ?so pokrajaÄ? w cienkie paseczki, wymieszaÄ? z przyprawami. 2 ??y??ki oleju rozgrzaÄ? na patelni, dodaÄ? miÄ?so, mieszajÄ?c sma??yÄ? 1 1/2 min na du??ym ogniu, w??o??yÄ? grzyby, zmniejszyÄ? gaz, dusiÄ? 2 min na ma??ym ogniu. Prze??o??yÄ? do miski. ?y??kÄ? oleju wymieszaÄ? z makaronem, podgrzewaÄ? na patelni na ??y??ce oleju, trzymaÄ? na du??ym ogniu przez 30 sek mieszajÄ?c kilkakrotnie, odstawiÄ?. Makaron prze??o??yÄ? do miseczek lub do g??Ä?bokich talerzy, pokropiÄ? sosem sojowym, na wierzch po??o??yÄ? 1-2 ??y??ki miÄ?sa z pieczarkami, zalaÄ? gorÄ?cÄ? zupÄ?, posypaÄ? grubo posiekanym szczypiorem. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 3-4 os??b
|