Kuchnia chi??ska
1/2 kg domowego makaronu lub 25 dag spaghetti
1 ??rednia cebula pokrajana w cienkie plasterki
1-2 roztarte zÄ?bki czosnku
15 dag wieprzowiny pokrajanej w s??upki wielko??ci zapa??ki
10 dag zielonej fasolki, pokrajanej w 3 cm kawa??ki
1 1/2 ??y??eczki soli
4 ??y??ki oleju
1/2 kostki roso??owej rozpuszczonej w 5 ??y??kach gorÄ?cej wody
15 dag kie??k??w fasoli lub cienko poszatkowanej kapusty
2 ??y??ki sosu sojowego
1 ??y??ka smalcu
3 cebule dymki; pokrajane w 2 1/2 cm kawa??ki
2 ??y??ki czystej w??dki
Przybranie:
??wie??y lub kiszony og??rek pokrajany w s??upki
rzodkiewka pokrajana w plasterki
posiekana zielona pietruszka
pomidor pokrajany w ??semki |
UgotowaÄ? makaron. FasolkÄ? wsypaÄ? do wrzÄ?tku, gotowaÄ? 2 min, odcedziÄ?, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?, dok??adnie osÄ?czyÄ?. Kie??ki fasoli lub kapustÄ? zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, gotowaÄ? minutÄ?, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?, starannie osÄ?czyÄ?. Olej mocno podgrzaÄ? na gorÄ?cej patelni na du??ym ogniu, dodaÄ? cebulÄ? i czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, w??o??yÄ? miÄ?so i fasolkÄ?, posoliÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? 1 1/2 min. WybraÄ? po??owÄ? miÄ?sa, odstawiÄ?. ZmniejszyÄ? gaz na ??redni. Kie??ki fasoli lub kapustÄ? i makaron dodaÄ? do miÄ?sa na patelni, pokropiÄ? ??y??kÄ? sosu sojowego, wymieszaÄ?, trzymaÄ? na ogniu 2 1/2 min mieszajÄ?c kilkakrotnie, prze??o??yÄ? do gorÄ?cej wazy. Smalec stopiÄ? na czystej patelni, dodaÄ? odstawione miÄ?so, wsypaÄ? cebulÄ? dymkÄ?, wlaÄ? ??y??kÄ? sosu sojowego i 2 ??y??ki alkoholu, doprowadziÄ? do zagotowania, polaÄ? makaron. PrzybraÄ? wybranym warzywem lub warzywami. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4-6 os??b
|