Kuchnia chi??ska
20 ma??ych pieczarek
2 1/2 ??y??ki sosu sojowego
1/4 ??y??eczki cukru
1 ??y??eczka oleju sezamowego
25 dag domowego makaronu lub 15 dag spaghetti albo nitek
1 ??y??ka oleju
1/2 szklanki groszku z puszki
4 szklanki wywaru I lub roso??u z kury
1/2 ??y??eczki soli
szczypta pieprzu |
Trzonki odciÄ?Ä?, posiekaÄ?, zalaÄ? 1 1/4 szklanki wody, gotowaÄ? 30 min, odcedziÄ?, wywar odstawiÄ?. Kapelusze grzyb??w w??o??yÄ? do rondla, zalaÄ? wywarem pieczarkowym, dodaÄ? 2 ??y??ki sosu sojowego, cukier, gotowaÄ? 30 min na ma??ym ogniu, przyprawiÄ? olejem sezamowym. UgotowaÄ? makaron (wg wskaz??wek podanych w przepisie: Makaron z sosem miÄ?snym), prze??o??yÄ? do wazy, trzymaÄ? w cieple. Olej rozgrzaÄ? w rondlu, wsypaÄ? zielony groszek, zamieszaÄ?, wlaÄ? wywar, zagotowaÄ?, przyprawiÄ? solÄ?, 1/2 ??y??ki sosu sojowego i pieprzem, zalaÄ? makaron, nastÄ?pnie polaÄ? pieczarkami. PodawaÄ? natychmiast.
Proporcje: dla 3-4 os??b
|