Kuchnia chi??ska
1/2 kg domowego makaronu lub 25 dag spaghetti
1 szklanka zimnej wody
1/4 szklanki oleju
1 ??y??ka oleju sezamowego (dowolnie)
1/4 - 1/2 ??y??eczki chilli rozprowadzona 2 ??y??eczkami oleju (dowolnie)
1 kurczak pieczony po chi??sku oko??o 1 1/2 kg
1 d??ugi og??rek
2 cebule dymki
2 ??y??ki grubo posiekanej zielonej pietruszki
Sos przyprawowy:
2 ??y??ki wywaru lub roso??u z kury
2 ??y??eczki rozkruszonej kostki roso??owej
2 ??y??eczki zmielonej gorczycy
2 ??y??ki sosu sojowego
1 ??y??eczka cukru
1/4 ??y??eczki zmielonej kolendry
1 ??y??ka pasty sezamowej lub 1 1/2 ??y??ki zmielonych orzech??w w??oskich z ??y??kÄ? oleju
1/2 ??y??ki octu z 1/2 ??y??ki wytrawnego wina |
UgotowaÄ? makaron (jak w przepisie: Makaron z sosem miÄ?snym). Makaron w??o??yÄ? do du??ej miski, wlaÄ? 1/4 szklanki oleju, dodaÄ? olej sezamowy i chilli z 2 ??y??eczkami oleju, wymieszaÄ? przez podrzucanie. WstawiÄ? do lod??wki na 30 min. MiÄ?so z kurczaka obraÄ? z kostek, pokrajaÄ? w paski d??ugo??ci 5 cm i szeroko??ci 1/2 cm. Nie obrany og??rek pokrajaÄ? w cienkie paski, osuszyÄ?, wstawiÄ? do lod??wki. Sk??adniki sosu przyprawowego w??o??yÄ? do s??oika "twist", wstrzÄ?saÄ? przez 45 sek, odstawiÄ?. CebulÄ? dymkÄ? pokrajaÄ? w 4 cm kawa??ki. Do makaronu w misce dodaÄ? og??rek, miÄ?so z kurczaka, cebulÄ? dymkÄ? i zielonÄ? pietruszkÄ?, wymieszaÄ? przez podrzucanie. Sos wstrzÄ?saÄ? przez 30 sek, polaÄ? makaron, starannie wymieszaÄ? podrzucajÄ?c, wstawiÄ? do lod??wki. Sa??atkÄ? podawaÄ? sch??odzonÄ?. Mo??na przybraÄ? pomidorami i sa??atÄ?. Proporcje: dla 4-6 os??b
|