Kuchnia chi??ska
3 jaja
1/2 szklanki wody
1/2 ??y??eczki soli
Ä? szklanki mÄ?ki |
MÄ?kÄ? i s??l przesiaÄ? do miski. Jaja roztrzepaÄ? z wodÄ?, mieszajÄ?c mÄ?kÄ? stopniowo wlewaÄ? jaja, wymieszaÄ? na jednolite rzadkie ciasto (konsystencja ??mietanki do kawy), w razie potrzeby dolaÄ? wody lub dosypaÄ? mÄ?ki. PatelniÄ? o ??rednicy 15 cm rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu, lekko posmarowaÄ? olejem dno i boki. WlaÄ? 2 ??y??ki ciasta na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozprowadziÄ? szybkim ruchem po dnie, nadmiar ciasta zlaÄ? do miski. Sma??yÄ? tylko z jednej strony (oko??o 1 min), prze??o??yÄ? na talerz nie sma??onÄ? stronÄ? do do??u. Sma??yÄ? pozosta??e nale??niki. Po nabraniu wprawy mo??na sma??yÄ? na dw??ch patelniach.
Proporcje: na oko??o 12 nale??nik??w
|