Kuchnia chi??ska
12 nale??nik??w.
Nadzienie: 35 dag miÄ?sa z piersi kurczaka
2-3 cebule dymki pokrajane w 3 cm kawa??ki
1 posiekany zÄ?bek czosnku
olej do sma??enia
Przyprawy:
1 ??y??ka startego ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka sosu sojowego
1/4 ??y??eczki chilli
1 ??y??ka oleju
1/2 ??y??eczki cukru
1 ??y??ka czystej w??dki
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej |
MiÄ?so zemleÄ? lub pokrajaÄ? w cienkie paski jak makaron, wymieszaÄ? z przyprawami, odstawiÄ? na 30-45 min. 1 - 2 ??y??ki oleju mocno rozgrzaÄ? na patelni, dodaÄ? cebulÄ? dymkÄ? i czosnek, sma??yÄ? mieszajÄ?c 30 sek, w??o??yÄ? miÄ?so, mieszajÄ?c sma??yÄ? mielone miÄ?so 2 min, paski miÄ?sa sma??yÄ? 1 1/2 min. Prze??o??yÄ? do miski, wystudziÄ?. Farszem posmarowaÄ? nale??niki, z??o??yÄ? boki, zwinÄ?Ä? w rulon, brzeg zalepiÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszanÄ? z wodÄ?. Oko??o 1/2 szklanki oleju wlaÄ? na du??Ä?, gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu. K??a??Ä? nale??niki zlepionym brzegiem do do??u na gorÄ?cy olej, zmniejszyÄ? p??omie??, sma??yÄ? do zrumienienia z jednej i drugiej strony. OsÄ?czyÄ? z oleju. PodawaÄ? na gorÄ?co na przekÄ?skÄ? lub kolacjÄ?. Najsmaczniejsze prosto z patelni.
Proporcje: dla 6-12 os??b
|