Kuchnia chi??ska
12 nale??nik??w
Farsz:
30 dag zmielonej wo??owiny
2 drobno posiekane cebule
1 posiekany zÄ?bek czosnku
1 zielona papryka pokrajana w cienkie paski
1/2 ??redniego pora (bia??a cz????Ä?) pokrajana w cienkie paski
2 ??y??ki posiekanego szczypiorku
olej do sma??enia
Przyprawy:
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka czystej w??dki
1/2 ??y??eczki cukru
1 ??y??eczka startego ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 roztarty zÄ?bek czosnku
Sos przyprawowy:
5 ??y??ek roso??u lub wody
1 ??y??ka sosu sojowego
1/2 ??y??eczki przyprawy chilli lub ??wie??o zmielonego pieprzu
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej |
MiÄ?so wymieszaÄ? z przyprawami, odstawiÄ? na 45 min lub d??u??ej. WymieszaÄ? sk??adniki sosu przyprawowego. 2 ??y??ki oleju mocno rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, na gorÄ?cej patelni, w??o??yÄ? mi??so, mieszajÄ?c sma??yÄ? do utraty czerwonego koloru (oko??o 1 1/2 min), prze??o??yÄ? na talerz. Do gorÄ?cej patelni wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, mocno podgrzaÄ?, wsypaÄ? cebul?? i czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, dodaÄ? papryk??, ciÄ?gle mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, wsypaÄ? por, sma??yÄ? 30 sek, nie przerywajÄ?c mieszania w??o??yÄ? miÄ?so, sma??yÄ? 45 sek, mieszajÄ?c wlaÄ? wymieszany sos przyprawowy, doprowadziÄ? do zagotowania i zgÄ?stnienia, wsypaÄ? szczypior, zamieszaÄ?, trzymaÄ? na ogniu 10 sek. Prze??o??yÄ? do miski, przestudziÄ?. Dalej postÄ?powaÄ? jak w przepisie: Rolki z miÄ?sem z kurczaka Proporcje: dla 6-12 os??b
|